Analisis Upaya Pematahan Dormansi Biji Andaliman (Zanthoxylum acanthopodium DC.) dengan Pelukaan dan Perendaman Air Kelapa

Widya Fransiska, Sujarwati Sujarwati

Abstract


Andaliman fruit is a typical food source for the Batak tribe and is usually used as a cooking spice under the name "Batak pepper". The fruit used as a spice in cooking is young fruit. This study aims to determine the effect of seed selection by injury on andaliman seed germination, determine the effect of concentration and duration of soaking seeds in coconut water on andaliman seed germination. This study used a Factorial Completely Randomized Design (RALF) with two factors. The fisrt factor is the concentration of coconut water 0%, 50%, 100%. The second factor is the length of immersion time of 12 hours and 24 hours. Parameters observed were germination percentage, vigor index, seed germination time. The results of this study showed that seed selection by wounding and soaking coconut water could not break the dormancy of andaliman seeds. No seeds germinated until 45 DAP. Seed conditions at 45 DAP were 76-88% whole seeds, 4-16% slimy seeds and 4-16% moldy seeds

Keywords


Andaliman (Zanthoylum acanthopodium DC.), seed dormancy, wounding, coconut water, germination

Full Text:

PDF


DOI: https://doi.org/10.15548/jostech.v3i1.4969
Abstract views : 416 times
PDF : 579 times

References


Djati, W., Suyadi, Mw., Aziz, P. 2011. Pematahan dormansi benih tanjung (Mimusops elengi L.) dengan skarifikasi dan perendaman kalium nitrat. Yogyakarta : Fakultas pertanian gadjah mada.

Duval, J. R. dan D. S. NeSmith. 2000. Treatment with hydrogen peroxide and seedcoat removal or clipping improve germination of “Genesis” triploid watermelon. HortScient. 35 (1) : 85-86.

Fatimah NS. 2008. Efektivitas Air Kelapa dan Leri Terhadap Pertumbuhan Tanaman Hias Bromelia (Neoregelia caroline) Pada Media Yang Berbeda [skripsi]. Surakarta : Fakultas keguruan dan ilmu pendidikan, Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Ismail, A.D,. 2018. Respon perkecambahan Benih Kemiri Sunan (Reutealis Trisperma) Terhadap Skarifikasi Kimia dengan Asam Sulfat H2SO4 pada Beberapa Lama Waktu Perendaman [skripsi]. Lampung : Universitas Lampung.

Kasmiyati S, Santosa, Irfan DP. 2015. Perkecambahan Biji Dan Pertumbuhan Kecambah Varietas Sorgum (Sorghum bicolor L.) Pada Cekaman Krom Heksavalen. Bioma. 17(1):41-54.

Ning I.A.W, Yuliasri, R.M, Rienoviar, Titin. 2015. Pengaruh Suhu dan Waktu Maserasi terhadap Komponen Volatil yang Terlibat pada Ekstraksi Andaliman (Zanthoxylum acanthopodium DC.). Jurnal Agro Industri. 32(7): 9-15.

Pardosi JF. 2021. Upaya pematahan dormansi biji andaliman (Zanthoxylum acanthopodium DC.) dengan perendaman air kelapa [skripsi]. Pekanbaru : Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Riau.

Pasaribu GV. 2021. Upaya pematahan dormansi biji andaliman (Zanthoxylum acanthopodium DC.) dengan perendaman air panas [skripsi]. Pekanbaru : Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Riau.

Rosdiana, Zulkaidhah, U. Husain, W. Dewi. 2020. Pengaruh Berbagai Jenis Skarifikasi Terhadap Perkecambahan Benih Saga (Adenanthera pavonina L) di Persemaian Permanen BPDAS Palu-Poso. Jurnal Warta Rimba. 8(2): 2579-6287.

Shofyani, E dan Sujarwati. 2020. Upaya Peningkatan Daya Kecambahan Biji Andaliman (Zanthoxylum acanthopodium DC.) Dengan Skarifikasi Kimia Menggunakan Asam Sulfat (H2SO4).[Skripsi]: Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam. Pekanbaru.

Siregar, B.L. 2003. Andaliman (Zanthoxylum acanthopodium DC.) di Sumatera Utara. Hayati. 10 (1):38-40.

Siregar, B.L. 2013. Deskripsi dan Perkecambahan Andaliman (Zanthoxylum acanthopodium DC.) di Sumatera Utara. Jakarta. Hayati. 10(1):45-46.

Yayuk N., Ermawati., Vita WP. 2014. Pengaruh cara skarifikasi dalam pematahan dormansi pada viabilitas benih saga manis (Abrus precatorius L.). J. Agrotek Tropika. 2(1): 73-77.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 JOSTECH: Journal of Science and Technology

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.